Skip to main content

Uw familiale investeringspartner op lange termijn

Sufina is een no-nonsense investeringsmaatschappij die investeert in gezonde bedrijven met een bewezen track record. Daarbij werken we uitsluitend met eigen middelen. Zo behouden we volledige beslissingsbevoegdheid en zijn we nooit afhankelijk van externe financiers en afgebakende investeringstermijnen.

scroll

Missie

Treasuring your business

Vertrekkend vanuit eigen ervaring met de overdracht van ons familiebedrijf, zien wij het als onze missie om de continuïteit van de ondernemingen waarin we participeren, veilig te stellen. Dat niet alleen door waardecreatie via de verschaffing van kapitaal, maar ook door te bestendigen en cultiveren wat het bedrijf reeds heeft opgebouwd. 

Sufina biedt een oplossing aan familiale en andere ondernemingen die voor een bepaalde opvolgingsproblematiek staan. We specialiseren ons in overnames en het uitwerken van bedrijfsstructuren om de transitie naar een nieuw management zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarbij beogen we steeds een professionele organisatie en gezonde groei op lange termijn.

Focus

Op zoek naar ondernemersambitie

Onze investeringsfocus richt zich op ambitieuze, middelgrote ondernemingen met een sterke verankering in België. Ondernemers die trots zijn op wat hun bedrijf bereikt heeft en klaar zijn voor een volgende stap, vinden in Sufina de ideale partner. We richten ons op bedrijven met een ondernemingswaarde van 10 tot 50 miljoen, bij voorkeur met een stabiele cashflow.

Voorbeelden van transacties waar we een toegevoegde waarde kunnen betekenen, zijn ondernemingen die voor een overdracht staan (al dan niet familiaal) of zich verder willen professionaliseren. Hierbij staan we open voor diverse industriële en commerciële sectoren, van logistiek, distributie en bouw tot voeding. We investeren niet in start-ups.  

Historiek

Met de oprichting van een rijscholengroep in de jaren 70 legde Karel Moortgat de basis voor Sufina zoals het vandaag is. Vanuit die branche ging het familiebedrijf diversifiëren en investeren in andere sectoren.

1989
1991
1996
2006
2007
2009
2010
2014
2017
2018
2019
2021

De familie Moortgat richt Sufina op als holding om haar activiteiten in de rijscholensector in onder te brengen.

Als complementaire activiteit start Sufina een Opel-dealership in Deurne.

Na verschillende overnames binnen de rijlscholensector diversifieert de familie voor het eerst met de instap in bouwbedrijf VMG-De Cock, tot vandaag nog steeds een participatie binnen Sufina.

  • Sufina wordt aandeelhouder bij ITB Group, marktleider in elektrische installaties en onderhoud in Vlaanderen en Brussel.
  • Sufina verkoopt haar Opel-dealership aan de Alcopa-groep.

Sufina neemt het Waals houtskoolverpakkingsbedrijf Carbobois over.  

De rijscholen van de familie Moortgat, toen actief op zo’n 100 locaties met een 500-tal werknemers, worden overgenomen door bijstandsgroep VTB-VAB.

Jochen Moortgat neemt de fakkel over van zijn vader als CEO.

Sufina wordt mede-eigenaar van Anglo Parts, specialist in onderdelen voor Britse classic cars.

Sufina neemt meerderheidsbelang in Winsol, Belgische marktleider in rolluiken en zonwering.

50 jaar na de splitsing van het familiebedrijf begeleidt Sufina de vereniging van Wegmarkeringen De Groote uit Deinze en De Groote Gaston uit Merelbeke.

  • Sufina verhuist haar kantoren van Gent naar Waregem Business Park.
  • Sufina begeleidt de familiale opvolging van Aluform via een meerderheidsparticipatie. Het bouwt samen met zoon Frederik Constandt aan een volgend verhaal.

Sufina verwerft het meerderheidsbelang in World of Tents, de groep boven Alpinter, Autentic en Alpino. World of Tents is actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van tenten.